Histamin a BIO vína VERITAS
Naše osobní zkušenosti a zkušenosti z okolí přátel nás přiměly k tomu si nechat otestovat naše BIO vína na histamin v akreditované odborné laboratoři. Přesto, že známe dost lidí, kteří trpí histaminovou intoleranci, konzumují tito lidé naše BIO vína, po kterých jim není špatně a nemají žádné jiné zdravotní problémy. Výsledek nás velmi překvapil.
Kde histamin najdeme?
Histamin je látka, která je přirozeně v lidském těle. Úkolem histaminu je vyvolat v těle okamžitou zánětlivou reakci. Bohužel u některých citlivých jedinců (ten počet však v poslední době poměrně rychle narůstá) činí poměrně velké zdravotní problémy. Lidé citliví na histamin v potravinách pak může trápit průjem, bolesti hlavy, žaludeční křeče, nevolnost, kopřivka se svrběním, hypertenzní krize (náhlé zvýšení krevního tlaku, ale také i dýchací potíže.
Nejvíce histaminu se nachází ve fermentovaných potravinách rostlinného původu. Vůbec nejhorší přitom je kysané zelí, a to hlavně jeho šťáva. Ta totiž obsahuje až 174 miligramů histaminu na litr. Dále je velké množství histaminu obsaženo i v sýrech a fermentovaných uzeninách. Nebezpečné množství je rovněž i v některých rybách. Lidé s intolerancí histaminu špatně snáší kefíry, jogurty, většinu citrusů, avokádo, lilek, špenát, rajčata, někdy i maso, vlašské ořechy, kešu, arašídy, černý a zelený nebo mátový čaj. Množství histaminu a biogenních aminů se v potravinách zvyšuje jejich skladováním, tedy dozráváním, stárnutím, kvašením a množením bakterií. To, jak jsou potraviny skladovány, zpracovány, odkud pochází a jak se k nám dostaly, dost významně ovlivňuje hladinu histaminu v potravinách.
Intolerance
Stanovit práh citlivosti na histamin je velmi obtížné, protože každý člověk je jiný a reaguje jinak. Navíc na rozdíl od běžných potravinových alergií se reakce neprojeví hned, ale až po nahromadění určitého množství histaminu v těle, jež už není schopno odbourat. Obecně však platí, že jde asi o 100 miligramů v potravinách a 2 miligramy v alkoholu. Pozor, tohle je skutečně jen obecné, v reálu jsou mnohdy ty hladiny mnohem nižší. Někdy to ještě zhoršují i léky.
Hodnoty histaminu v našich BIO vínech
Níže jsou vidět hodnoty histaminu v našich BIO vínech získané z výzkumné laboratoře. Tyto hodnoty jsou opravdu velmi nízké a tak věříme, že si tyto vína najdou i cestu k Vám, novým spotřebitelům kvalitních BIO vín firmy VERITAS spol. s r.o. Není důležité vypít co největší množství vína, je důležité si víno vychutnat a mít z něj požitek.
Hibernal 2018 BIO výběr z hroznů 0,250 mg/l
Solaris 2018 BIO výběr z hroznů 0,250 mg/l
Malverina 2020 BIO pozdní sběr 0,250 mg/l
Bronner 2020 BIO pozdní sběr 0,250 mg/l
Souvignier Gris 2017 BIO výběr z hroznů 0,250 mg/l
Cabernet Cortis 2018 BIO výběr z hroznů 0,481 mg/l