Z důvodu DOVOLENÉ NEPŘIJÍMÁME OBJEDNÁVKY OD 6.11. DO 13.11. 2023. Min. množství objednaných kusů je 6 lahví a dále vždy MNOŽSTVÍ DĚLITELNÉ 6.

Víte, jak poznat kvalitní víno?

Bílé, červené, růžové. Suché, polosuché, sladké. Snad každý z nás „vinařů“ máme to své oblíbené – ať už se jedná o obecnou preferenci, anebo víno rádi snoubíme s jídlem. Jak ale poznat skutečně „dobré víno“?

Na první pohled

Chutná, nechutná. Co lahodí chuťovým pohárkům jednoho, nemusí oslovit druhého. Subjektivní hodnocení nemusí být vždy nejlepší (nebo jediné) vodítko, pokud chcete oslnit svým výběrem třeba rodinu u slavnostního obědu nebo obchodního partnera. 

Vinařské standardy jsou naštěstí objektivnější a dají vám alespoň minimální jistotu, že při nákupu sáhnete po kvalitě. Vína vyšší jakosti bývají zpravidla transparentnější už ve vlastní komunikaci. Na etiketě láhve naleznete často více informací než u méně kvalitních vín, včetně například doporučení pro vhodnou kombinaci vina s pokrmy.

Víno chce čas

Další zkouška proběhne po otevření láhve. Nalejte si do skleničky tak na tři doušky, přivoňte a ochutnejte. Poté nechte víno ve sklence zhruba 15 minut dekantovat a znovu ochutnejte. Změnila se k horšímu chuť nebo vůně, přestože vám osobně stále chutná? Pak se nejspíše jedná o víno nižší kvality, u kterého je nejlepší zvolit postup „vychladit a rychle vypít“. Pokud se chuť nezměnila nebo je dokonce ještě lepší a objevíte v něm nové nečekané chutě či vůně, narazili jste na kvalitní víno. A jako bonus vás z něj později nebude bolet hlava.

Z aroma kvalitních vín by neměl být cítit alkohol ani jiné nepříjemné pachy. Naopak by vás měla oslovit komplexní vůně (aroma) vína, které ze sklenky tak rychle nevyprchá. Stejně tak chuť vína by měla být harmonickým zážitkem, po kterém vás na jazyku neštípe nepřirozeně vysoká kyselinka nebo velký obsah třísla.

Dejte přednost bio kvalitě

Organické neboli bio víno je volbou vinařů, kteří si potrpí na kvalitu ve všech směrech. Nemá snad smysl ani detailněji rozvádět, že jde o víno, které musí splňovat přísné normy Evropské unie na pěstování a výrobu vína bez chemie a syntetických přísad.

Zajímavější informací pro toho, kdo jej ochutná, je zejména fakt, že bio vína jsou příslibem plnější chutě a přirozeného přírodního aroma, než jaké mohou mít ostatní vína. Zároveň je prakticky nemožné uměle navyšovat jejich cukernatost nebo obsah alkoholu. Organicky pěstované víno tak není zátěží jen pro přírodu, ale ani pro náš organismus, neboť obsahuje například výrazně méně siřičitanů používaných ke stabilizaci vína.

Okoštujte s námi!

Pěstování hroznů a výroba vína je v naší rodině tradicí už více než 20 let. O hrozny pečujeme tím nejšetrnějším způsobem v souladu s principy ekologického zemědělství. Nepoužíváme chemické přípravky, průmyslová hnojiva, hormony ani umělé látky, které zatěžují životní prostředí. Po mnohaletých zkušenostech vidíme, že naše úsilí se pozoruhodně odráží i v kvalitě našich vín.

Však posuďte sami.
Vyzkoušejte bio vína s charakterem

Bonus na závěr: Slovníček vinaře

Pokud tápete mezi vinařskými pojmy, pomozte si při nákupu jednoduchým slovníčkem, který jsme pro vás připravili:

Zemské víno – Víno vyráběné z tuzemských hroznů sklízených pro jakostní vína dané oblasti.

Kabinetní – víno vyrobené z hroznů s cukernatostí minimálně 19 °NM.

Přívlastkové – kvalitativně nejvyšší tuzemská kategorie vín po vínech jakostních, bez umělého zvyšování cukernatosti a dalších přísad.

Jakostní – obsahuje minimálně 85 % vína z tuzemské odrůdy uvedené na etiketě, výroba musí proběhnout v oblasti sklizně a víno lze chemicky stabilizovat povolenými přípravky.

Pozdní sběr – víno vyrobené z hroznů s cukernatostí minimálně 21 °NM.

Výběr z hroznů – víno vyrobené z hroznů, které mají minimální cukernatost 24 °NM.

Výběr z bobulí – víno vyrobené z hroznů, které mají minimální cukernatost 27 °NM.

Výběr z cibéb – víno vyrobené z hroznů s minimální cukernatostí 32 °NM, vyrábí se z částečně seschlých bobulí hroznů vinné révy.

Ledové víno – víno vyrobené z hroznů sklizených a zpracovaných při minimální teplotě -7 °C.

Slámové víno – víno vyrobené z  hroznů dosušovaných tradičně na slámě, rákosu nebo volně zavěšené.

Cuvée – směs bílých vín různých odrůd (obvykle dvě až tři). 

Klaret – svěží bílé víno s výrazným ovocným aroma vyrobené z modrých odrůd vinné révy.

Zpět do obchodu